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Subject: Draft Criteria for ENERGY STAR Integral LED Lamps 

 

I am writing in response to your letter of January 16, 2009 requesting input on key issues 

related to integral LED lamps.  In particular, I am responding to your concerns about 

dimming. 

 

I agree with you that CFL or LED lamps designed to replace incandescent lamps must be 

dimmable in order to meet the needs and expectations of consumers.  I also agree with 

you that most dimmable CFLs and LED replacement lamps do not perform as well on 

phase control dimmers as the incandescent lamps they are intended to replace.  

 

Both CFLs and LEDs are inherently dimmable, with LEDs having the edge on dimming 

range and color stability with dimming.  However, both CFL and LED replacement 

lamps require the use of electronic drivers, known as ballasts when used for CFLs, and 

the TRIAC-based phase control dimmer, designed for use with incandescent lamps is 

basically incompatible with electronic drivers.  This leads to the current situation where 

the dimming experience is a function of which brand and model of TRIAC dimmer is 

used with which brand and model lamp; and even then, dimming is never fully 

satisfactory. 
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TRIAC-based phase control dimmers create two other problems:  

• The power factor at the input to a phase control dimmer will always decrease 

to values significantly less than 1.0 as the dimmer is used to decrease the 

output of the lamp.   

• The National Electrical Code limits the use of phase control dimmers to 

permanently installed incandescent luminaires, unless they are listed for the 

control of other loads
1
.  

 

Power Factor 

The low power factor created by phase control dimmers is of great concern to electric 

power utilities because the efficiency of power delivery decreases when the power factor 

is less than 1.0.  Through my clients I have learned that some electric utilities have 

requested that special CFLs be designed to produce high power factor at the input side of 

phase control dimmers when those dimmers are being used to dim these CFLs.  It is not 

possible to get high power factor at the input to the dimmer by changing the design of the 

CFL. 

 

The power factor degradation takes place even when the load is an incandescent lamp, a 

load that has unity power factor itself at all light levels.  The power factor degradation is 

caused by the fact that the input voltage to the dimmer is a sine wave, while the current 

passed by the dimmer is a chopped sine wave.  Whenever the voltage and current do not 

have exactly the same shape waveform, the power factor will be less than unity.  As the 

divergence between the shapes of the waveforms increases, the power factor decreases.  

 

This power factor problem cannot be solved on the load side of the dimmer.  That is, 

there is no modification of the ballast or driver that will produce high power factor at the 

input side of a phase control dimmer.    

 

National Electrical Code 

National Electrical Code (NEC) presents two problems.  One problem is that dimmers 

cannot be used to control wall outlets.  Many homes built during the past 50 years use 

wall switch controlled wall outlets, instead of permanently installed luminaires on the 

ceilings of rooms, as the primary light source for that room.  It would be useful if 

consumers could use dimmers for wall outlets used for primary lighting.  However, this is 

not possible with phase control dimmers, due to their incompatibility with other devices 

that may be plugged into those outlets, such as electronic equipment, or motorized 

equipment, such as vacuum cleaners. 

 

The second problem raised by the National Electrical Code is that installation of LED-

based luminaires on circuits controlled by a phase control dimmer appears to be in 

violation of Section 404.14(E) of the 2008 NEC, unless those dimmers are listed for use 

with LED-based luminaires.  While I’m not an expert on the National Electrical Code, it 

seems to me that use of CFLs or LED-based lamps in incandescent luminaires controlled 

                                                 
1
 NFPA 70, National Electrical Code, 2008, Section 404.14(E) 
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by phase control dimmers would also be a violation of Section 404.14(E) of the 2008 

NEC. 

 

A Solution 

One solution to both the power factor problem and the issues raised by National 

Electrical Code would be to replace phase control dimmers with simple power line 

communication devices which would send dimming signals to intelligent CFL and LED-

based replacement lamps and luminaires connected down-stream of the dimming control.   

 

This system has many advantages over the continued use of phase control dimmers: 

• The power factor of the system could remain high, even while dimmed, as 

long as the ballast or driver was properly designed to have a high input power 

factor. 

• The system would discourage “fall-back” to incandescent lamps, since they 

would not have the intelligence or the power control circuitry to respond to 

the power line carrier signals. 

• The CFLs and LED-based replacement lamps and luminaires would achieve 

their full dimming potential. 

• This system would not violate the National Electrical Code when used with 

permanently installed CFL or LED-based luminaires, or incandescent 

luminaires which have been retrofitted with CFLs or LED-based replacement 

lamps. 

• The power line carrier dimming controls could be installed in circuits that 

control wall outlets, since normal electronic devices and motorized devices 

would just ignore the power line carrier signal.  

 

I do not currently have a preferred power line carrier protocol, and, at least for now, leave 

that decision to people who are expert in that area. 

 

The most significant problem to implementing power line carrier dimming is the huge 

installed base of phase control dimmers.  The lighting industry must continue to provide 

the best products we can for use with these brute force dimmers.  However, there will 

never be a fully acceptable dimming solution for CFL or LED-based lamps using phase 

control dimmers.   

 

I believe our limited resources should be devoted to the development of a dimming 

system inherently designed for the next generation of lighting, rather than continue our 

efforts to try to fix the basic incompatibility between phase control dimmers and 

electronic ballasts and drivers.  

 

 
 

Victor Roberts, President  

Roberts Research & Consulting, Inc. 


