
 
  

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

  

  

 
 

3M Optical Systems Division 	 3M Center 
 Building 0235-01-E-54 

St. Paul, MN 55144-1000 

July 18, 2011 

Mr. Christopher Kent 
United States Environmental Protection Agency 
Office of Air and Radiation 
Washington, D.C. 20460 

Dear Mr. Kent: 

In response to your memo dated  June 3, 2011, 3M is providing input on Draft 1 of 
ENERGY STAR Program Requirements for Displays Version 6.0.  We appreciate the 
opportunity to provide comments, and we continue to support the EPA’s efforts to 
improve energy efficiency in display devices. 

Our primary recommendations are: 

1) The luminance value at which the on mode power consumption is measured must be 
defined in order to keep the displays specifications an efficiency requirement.  3M 
believes that an efficiency-based standard provides the most meaningful and relevant 
standard for the benefit of end-users, display manufacturers, and the EPA’s overall goal 
of reducing greenhouse emissions.  The primary advantage of an efficiency-based 
standard is that end users (and the EPA) can be certain that ENERGY STAR-qualified 
displays are consuming the least amount of power possible regardless of how they are 
being used. These requirements cover a wide range of applications and some users and 
environments require high brightness displays.  These applications can benefit from an 
ENERGY STAR designation, but they risk losing this opportunity if the standard 
migrates to one that is based on low power rather than efficiency.  As a reminder 
ENERGY STAR’s guiding principal (2) is to be recognized as a credible symbol for 
energy efficiency without sacrificing performance. 

We recommend keeping the test luminance setting from the 5.1 standard as the test 
luminance level for on mode power measurement  

2) Harmonization with other standards should be pursued where relevant.  As such 3M 
supports the use of the IEC test clip method for displays.  However harmonization 
should not be forced where settings or usage models are not consistent.  More details, 
as well as other comments, are offered in the section comments below.  



 

 

 

 

 

 

 

Criteria Section 1.D 

Menu presets for monitors often adjust color, but it is not clear how these 
influence luminance or which setting is brightest.  “Preset picture setting” 
language should be modified to reflect monitor adjustments such as brightness 
and contrast. Since a majority of monitors are used out of the home without a 
forced menu, a term such as “factory default” is more reflective of menu options.  
“As-shipped” should be equivalent to “factory default” settings. 

Criteria Section 3.3.1 

With the majority of displays being used in commercial applications, most 
displays will not see this level of ambient light variability.  Therefore the 300 
lux level should be more heavily weighted as in the Version 5.1 criteria.   

Criteria Section 3.3.2 

Resolution should continue to be a factor in determining the on-mode power 
limit.  The variety of pixel formats is one of the features that makes desktop 
monitors different from televisions.  Television come in two resolutions and 
larger sizes are designed to accommodate longer viewing distances, but in 
desktop monitors the displays are used within a limited range of distances and 
larger sizes are designed to accommodate more information.  As a result 
desktop displays offer a much wider variety of resolutions or pixel formats.  
Growth and differentiation is anticipated in displays of higher resolutions of all 
sizes. 

Further, resolution needs to be included to accommodate the variety of pixel 
formats available in the integrated displays of All-in-Ones, notebooks, and 
tablets. The display standard has been proposed for determining the display 
power allowance in the ENREGY STAR Computer requirements currently 
under revision. Harmonization is not limited to TVs.  

Criteria Section 3.4.1 

3M recommends that the ENERGY STAR Displays standard remain an 
efficiency-based standard by performing testing at a fixed luminance.  
Harmonization with the Television standard can be accomplished by migrating 
the new Television standard to one that is also based on efficiency (and fixed 
luminance testing). 

Test Method 

The existing draft Displays test method requires the operator to perform testing 
at a luminance that is 65% of the maximum luminance.  This is cumbersome 
and unnecessary.  If the standard is to migrate to a low-power based 



 

 
 

 
 

 
 

 

 
 
 

 

requirement, then power testing should be performed at the default setting.  
After power testing and luminance measurement in the default setting, the 
brightness should be turned to 100% and the luminance measured (as in the TV 
standard). This obviates the need for the operator to search for the 65% 
luminance level of the display. 

Thank you for your consideration of these comments.  We look forward to cooperating 
with the EPA during this process.  As questions arise around these comments, please 
contact us for further discussion. 

Sincerely, 

Shannon Siefken 
Applications Engineer 
slsiefken@mmm.com 

Dave Lamb 
Senior Research Specialist 
djlamb@mmm.com 

cc: Nina Ruiz, ICF 


