
APC by Schneider Electric Comments on the Version 1.0 ENERGY STAR® 
Uninterruptible Power Supply (UPS) Specification Framework Document 

 
Thank you for allowing APC by Schneider Electric to provide input into the ENERGY 
STAR UPS specification development process. 
 
APC by Schneider Electric, a global leader in critical power and cooling services, 
provides industry leading products, software and systems for home, office, data center 
and factory floor applications.  Through its unparalleled commitment to innovation, APC 
delivers pioneering, energy efficient solutions for critical technology and industrial 
applications. In 2007, Schneider Electric acquired APC and combined it with MGE UPS 
Systems to form Schneider Electric’s Critical Power & Cooling Services Business Unit, 
which recorded 2008 revenue of €2.6 billion (including APC-MGE sales of $3.7 billion) 
and employed 12,000 people worldwide. APC solutions include uninterruptible power 
supplies (UPS), precision cooling units, racks, physical security and design and 
management software.  
 

Comments on Building Block #1: Definitions 
 
Q: Are there any other sources that the EPA should review for variations of, or 
additions to, this list of definitions?  Are there alternate versions of the 
operational state definitions above, that EPA should consider? Are there other 
operational states specific to UPS that need to be defined in this specification? 
 
A: Given EPA’s desire to make use of existing definitions that are generally accepted by 
industry, APC suggests that EPA rely solely on the established definitions of relevant 
terms contained in the Committee Draft for Vote (CDV) of IEC 62040-3, Ed.2.0: 
Uninterruptible power systems (UPS) - Part 3: Method of specifying the performance 
and test requirements, dated January 15, 2010. 
 
Furthermore, we suggest that EPA refrain from using topology based nomenclature and 
categorizations where ever possible (e.g.: Passive Standby, Line Interactive and Double 
Conversion), in favor of using the system of performance classifications defined in 
section 5.3.4 of the IEC 62040-3 CDV (e.g.: lowest performance = Voltage and 
Frequency Dependent – VFD, medium performance = Voltage Independent – VI, and 
highest performance = Voltage and Frequency Independent – VFI). 
 
The performance classification system has been utilized by the European Commission’s 
Code of Conduct on Energy Efficiency and Quality of AC Uninterruptible Power 
Systems (UPS), with great success since its inception in 2006.  It is also used in the IEC 
62040-3 CDV which establishes minimum allowed efficiencies for all UPSs, worldwide. 
 
In addition to ensuring consistency with these other UPS efficiency standards, by 
adopting the performance classification system, the ENERGY STAR UPS specification 
would enjoy the benefit of not requiring an update as new UPS topologies emerge into 
the market. 
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After properly classifying UPSs, the next most important definition is that of the “normal 
mode” of UPS operation, defined in section 3.2.11 of the IEC 62040-3 CDV.  Because a 
typical UPS spends nearly the entirety of its operating life in a normal mode of 
operation, we recommend that operational efficiency in the UPS’s highest performance 
normal mode must form the backbone of the ENERGY STAR UPS specification. 
 
Q: EPA is aware of an “eco-mode” in certain Line Interactive and Double 
Conversion UPS products that trades off power conditioning for higher levels of 
efficiency. It is EPA’s understanding that “eco-mode” is not often actuated by 
end-users because of a real or perceived risk that the UPS reliability is 
diminished. EPA intends at this time to require UPS energy performance to be 
evaluated without the aid of any “eco-mode” strategies, but would like to request 
stakeholder feedback on various “eco-modes” to understand if and how they may 
be referenced in the ENERGY STAR program. 
 
A: So called, “Eco modes” are simply normal modes of operation that allow a UPS to 
operate at a lesser performance classification in return for higher electrical efficiency.  
While the presence of these modes should not necessarily be excluded from recognition 
on the proposed Power and Performance Data Sheet, they subject the protected load to 
significant additional risk, and are therefore infrequently used by those operators that 
understand them.  Because they are seldom used, they should not be required by, nor 
should their performance be documented as part of conformance with, the ENERGY 
STAR UPS specification, lest the less sophisticated customer be lured in by the higher 
efficiency they promise without being made fully aware of the risks they present. 
 
Q: Are standard load conditions (such as 30% or 70%) used in the industry for the 
evaluation of UPS efficiency? What load conditions are data center operators 
most interested in when selecting the most efficient UPS solution for their data 
center? What load conditions are most applicable to home or small office UPS 
buyers? 
 
A: With regard to standard load conditions, both the Code of Conduct and the IEC 
62040-3 CDV require certain minimum balanced resistive load efficiencies at 25, 50, 75 
and 100% load.  However, APC recognizes that performance at loadings below 25% is 
relevant for both large and small UPSs.  We therefore recommend that requirements for 
maximum loss at 0% load and minimum efficiency at 10% load be included in the 
ENERGY STAR UPS specification. 
 
Q: EPA is interested in understanding the relationship between various means of 
UPS power conditioning and energy efficiency. Is there an industry-accepted 
method to measure and quantify power conditioning? If so, is there a way to 
“right-size” the amount of power conditioning to match the needs of a particular 
application in order to maximize energy efficiency? 
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A: Power conditioning performance is included in the performance classification system 
referenced above.  Selecting the appropriate performance classification for a given UPS 
application requires a thorough understanding of the power disturbance immunity of the 
protected loads along with the importance of continuity of those loads, and the cost and 
environmental sensitivities of the customer.  Only with all of those in mind can an 
informed decision be made regarding trading off load protection for increased energy 
efficiency. 
 
Q: Given the environmental impact of electrochemical battery production and 
disposal, what environmental programs or best practices should be considered 
for inclusion in the ENERGY STAR specification? 
 
A: Given the numerous existing environmental regulations and recycling programs 
already in place in much of the world (e.g.: RoHS, Reach, etc.) and because the IEC 
has just begun work on and environmental standard for UPSs (62040-4), we feel that it 
would be best to omit any specific environmental requirements from Version 1 of the 
ENERGY STAR UPS specification, pending the release of the IEC standard. 
 

Comments on Building Block #2: Eligible Product Categories 
 
Q: Aside from output rating, what are some other means of segmenting the UPS 
market? Would market segmentation by input power phase (single- versus three-
phase) more effectively classify devices according to end-use application? 
 
A: Because the feature set, form factor, performance and cost of UPSs are tailored to 
needs of specific markets and applications, we believe that products should be 
segmented in the ENERGY STAR UPS specification by intended application.  While we 
recognize that the analysis of test data will ultimately determine the final 
categorizations, we recommend that UPSs should be categorized by performance 
classification, output power rating and output voltage rating.  We further recommend, 
consistent with IEC 62040-3 CDV, that input and output phase quantity not be a basis 
for categorization lest too many categories get created or products with unusual 
configurations (e.g.: 3 phase input, single phase output) be excluded. 
 
Q: Given the wide variations in topology, base technology, and load range for 
UPS devices, which portions of the market provide the biggest opportunity for 
energy savings? 
 
A: Determining which portions of the market represent the best opportunity for energy 
savings is difficult.  Small UPSs are sold in the highest volumes but tend to be of lower 
performance classifications (e.g.: VFD and VI) which are inherently more efficient.  
Large UPSs on the other hand are sold in much lower volumes but are typically lower 
efficiency VFI designs.  Therefore we agree that all types and sizes of UPSs be 
included in the ENERGY STAR UPS specification. 
 

APC by Schneider Electric April 2, 2010 Page 3 of 7 
 



Q: Are there any upcoming technologies or product types in development which 
are not included in this document and should be considered for inclusion in this 
ENERGY STAR specification? 
 
A: By making the ENERGY STAR UPS specification performance classification based, 
rather than topology based, EPA would guarantee that future technologies are 
inherently included in the specification.  We therefore strongly recommend this 
approach. 
 
Comments on Building Block #3: Energy Efficiency Criteria and Test Procedures 

 
Q: Which operational states (e.g., stored energy, normal, bypass) should EPA 
address in the specification? In which states(s) might the highest energy savings 
be achieved? 
 
A: As stated above, because nearly all UPSs spend >99.9% of their entire operating life 
in their most protective normal mode of operation, optimization of this mode represents 
the best opportunity for energy savings and must therefore be the primary basis for 
ENERGY STAR requirements.  For small UPSs used as master power switches for 
groups of equipment, power consumption when plugged in with the output off may be 
worth investigating, but is unlikely to be a large opportunity for energy savings.  
 
Q: For various types or classes of UPS, what is the typical breakdown of energy 
consumption across operational states and how often is the UPS expected to 
operate in each state? 
 
A: Modes other than normal, such as stored energy mode and bypass mode total less 
than 0.1% of the operating hours of a typical UPS and are therefore inconsequential 
energy savings opportunities. 
  
Q: Research indicates that UPSs designed for partial loads are typically 
oversized. What requirements can be put in place to avoid over sizing and 
improve energy efficiency? 
 
A: Over sized UPSs are selected or specified for numerous reasons including: hedging 
against or in anticipation of future load growth, derating for increased reliability and 
achievement of greater stored energy mode runtimes with internal batteries.  Given that 
all of these are valid motivations, rather than seeking to prevent over sizing, we 
recommend that the ENERGY STAR UPS specification minimize the adverse efficiency 
impacts of the practice by requiring high performance at partial loadings. 
 
Q: How can ENERGY STAR address the concept of modularity and scaling in 
UPS? 
 
A: Modular UPSs represent a significant and growing portion of the total UPS market 
and therefore must be included in the first version of the ENERGY STAR UPS 
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specification.  While testing of modular UPSs is more challenging that fixed 
configuration products, we believe that a “Product Family” approach is appropriate 
wherein a small configuration and a large configuration can be tested and when 
demonstrated to pass, all intermediate configurations can also be deemed to pass. 
 
Q: Are there any additional power consumption or efficiency test procedures that 
should be considered for reference in the ENERGY STAR specification?  Do the 
test procedures listed above accurately quantify UPS energy efficiency? Are any 
performance or energy efficiency criteria missing from existing test procedures 
that should be addressed by an ENERGY STAR test procedure? 
 
A: Because it is most representative of the way the vast majority of UPSs in mature 
markets spend nearly the entirety of their operating hours, efficiency testing in the 
highest available performance mode, with nominal voltage and frequency input and 
balanced resistive load output, in line with the procedure in the IEC 62040-3 CDV, 
extended to include 0 and 10% load and recording input power factor data at each load 
point is the most meaningful testing method.  For products that can operate at multiple 
voltages and frequencies, a single representative voltage/frequency pair should be used 
for ENERGY STAR qualification.  If testing at multiple voltage/frequency pairs is 
required all efforts should be made to select the fewest possible pairs that deliver the 
necessary performance data.   
 
In all cases, the ability to disconnect the energy storage subsystem, as is allowed by the 
IEC 62040-3 CDV test procedure, must be maintained.  Because the steady state 
energy flow into the energy storage subsystem must be insignificant, data collected in 
this mode is representative of the long term performance of the product.  This 
concession is appropriate in light of the repeatability, test time and test expense 
reduction benefits it provides. 
 
As mentioned above, because of the master power switch scenario, it might be worth 
collecting input power data with nominal input voltage and frequency applied, with the 
output off for smaller systems.  If this procedure is adopted, care must be taken to 
ensure that the energy storage subsystem is fully ‘charged’ during this test or 
disconnection of the subsystem must also be permitted during this test. 
 
 
Q: What are the typical loading ranges for different categories of UPSs? Are there 
any component or hardware differences for devices intended for redundant 
operation? 
 
A: Because all UPSs can be used in redundant configurations, and because of over 
sizing, there really aren’t any typical load ranges for UPSs beyond stating that very few 
ever operate a full load for extended periods of time.  Consequently efficiency at all 
loadings is relevant and needs to be the central theme of the ENERGY STAR UPS 
specification. 
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UPSs intended for parallel operation often have additional communication and interface 
components but the majority of the power train is identical, so special test procedures 
and requirements for parallel capable UPSs are unnecessary. 
 
Q: What role does the Value Added Reseller (VAR) play in the UPS market (e.g., 
number of sales or % of total sales)? What system configuration modifications 
are typically provided by VARs and how do they impact the UPS efficiency? 
 
A: Distributors, Resellers and VARs are involved with the majority of UPS sales and 
installations.  However, due to the lack of interchangeable components across UPS 
models, the configuration changes they make seldom have an adverse impact on the 
energy efficiency of the UPSs. 
 

Comments on Building Block #4: Information and Management Requirements 
 
Q: What, if any, aspects of the Standard Information Reporting or Data 
Measurement and Output requirements for Servers are not relevant to UPS 
devices? Do any existing UPS standards approximate the ENERGY STAR 
requirements as described above?  What is the typical performance data 
measurement, reporting, and output capability of a data center UPS? Are there 
industry trends towards the inclusion of more robust reporting capabilities?  Do 
UPS devices have the ability to measure and self-report operational 
characteristics (e.g., power consumption, load utilization, temperature) in an 
open, accessible format when interfacing with a third-party management 
software? 
 
A: Unlike servers, there is very little commonality in what UPSs typically measure or 
how they communicate.  The simplest UPSs may not communicate at all.  Slightly more 
sophisticated UPSs communicate their operating mode (on line/on battery) via contact 
closures.  Still more sophisticated UPSs will communicate their operating mode, battery 
state of charge/health, expected runtime, input and output voltage, frequency and 
percentage output load over serial or USB connections via vendor proprietary or 
industry standard protocols.  Data center class UPSs frequently have standard features 
or option cards which provide SNMP or Modbus RTU interfaces, both of which are 
intended to interface into 3rd party data center management products.  Even in large 
UPSs however it is rare to measure and report input and output energy or even inlet 
temperature as such data is not operationally required for the UPS to function. 
 
Additionally the accuracy, precision and update rate of UPS measurements are 
frequently not the equivalent of stand alone metering products, and may not be 
sufficient to provide meaningful data to data center operators. 
 
While there is some work underway within The Green Grid to move UPSs and other 
data center infrastructure equipment toward a standardized set of measurements, 
reported via the CIM protocol, this work is still in it’s infancy and it will be many years 
before it is broadly available in shipping products.  Consequently, we recommend that 
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there be few if any Information and Measurement requirements in version 1 of the 
ENERGY STAR UPS specification and that any such requirements be dependent upon 
the size and indented use of the UPSs. 
 
Q: What additional information specific to UPS should be included on a Power 
and Performance Data Sheet? 
 
A: The Power and Performance Data Sheet should rely heavily upon the data that 
manufacturer’s already collect and report via the IEC 62040-3 CDV’s Technical Data 
Sheet and Test Report. 
 
Q: How is utilization defined for UPSs? What utilization information would be 
helpful to managers for procuring the proper equipment for use in their data 
centers? 
 
A: Utilization is the higher of percent output real power (W) or percentage output 
apparent power (VA).  It can be evaluated for the output as a whole or on a per phase 
basis. 
 

Conclusion 
 
Thank you again for allowing APC by Schneider Electric to provide input into the 
ENERGY STAR UPS specification.  We look forward to working closely with EPA on 
this important work. 
 
Please contact Jim Spitaels via email at jspitael@apcc.com with any questions or 
concerns you may have regarding our responses. 
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