UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
WASHINGTON, D.C. 20460

OFFICE OF
AIR AND RADIATION

August 1, 2012
Dear ENERGY STAR® Uninterruptible Power Supply (UPS) Partner or Other Stakeholder:

On June 25, the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) proposed a minor addition to the
requirements for diesel-rotary UPS (DRUPS) systems under the UPS Version 1.0 specification. EPA
proposed that DRUPS intended for sale in the United States demonstrate that their diesel engines are in
compliance with Clean Air Act (CAA) regulations, 40 CFR Part 60 Subpart Illl.

Under CAA regulations applicable to manufacturers, owners, and operators of stationary, diesel-powered,
emergency backup generators and manufacturers of 2007 model year and later stationary diesel engines
with a displacement less than 30 liters per cylinder are subject to pollutant emission limits and are
required to obtain a certificate of conformity. EPA proposed to require that individual models and
representative models used to qualify a product family demonstrate compliance via presentation of the
certificate of conformity. EPA also proposed to allow variation in the included engine’s make, model, and
capabilities between DRUPS models in a product family.

Two stakeholders commented on the proposed requirements:

e One stakeholder commented that a particular DRUPS model may ship with several different
engines, and that presenting a certificate of conformity for a particular engine during qualification
could limit the manufacturer’s ability to use different engines with that model or product family.

EPA has clarified the requirement to explicitly state that only the representative model(s) used in
product family qualification shall be required to demonstrate compliance with CAA regulations.
Certificates of compliance need not be presented for the other models in a product family,
including models with engines different from that of the representative model.

e Another stakeholder asked whether “the new requirements are exempt from the ENERGY STAR
third-party certification process and similar to the communications and measurement
requirements, [such that] the certificate of conformity ‘shall not be reviewed when products are
initially qualified or during subsequent verification testing.”” (EPA reserves the right to review
documentation on communications and measurement capability at any time).

EPA has maintained that manufacturers must present a certificate of conformity to demonstrate
compliance with CAA regulations and qualify a DRUPS model. This requirement therefore differs
from the communications and measurement requirements mentioned by the stakeholder. EPA
has revised the requirements in section 3.7 to make this clear.
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The resultant final requirements, which consist of changes to Section 1.L and inclusion of new Section 3.7
are shown below:

1.L) Product Family: A group of product models that are (1) made by the same manufacturer, (2)
subject to the same ENERGY STAR qualification criteria, and (3) of a common basic design. For
UPSs, acceptable variations within a product family include:

1) Number of installed modules;

2) Redundancy;

3) Type and quantity of input and output filters;

4) Number of rectifier pulses;

5) Energy storage system capacity;

6) For any diesel coupled rotary UPS, the diesel engine’s make, model, and capabilities
may vary. If sold in the US, the engine of the representative model must meet the
requirements in Section 3.7 below.

3.7 Diesel Coupled Rotary UPS Emissions Requirements

3.7.1 Diesel coupled rotary UPS systems intended for sale in the US must demonstrate that their
diesel engines are in compliance with Clean Air Act regulations, 40 CFR part 60 subpart Illl.
Compliance shall be demonstrated via presentation of a certificate of conformity with this
regulation at the time of qualification.

i. Systems intended for sale outside the US are not subject to this requirement.

ii. Only the representative model(s) for testing, as specified in Section 4.2, shall demonstrate
compliance with Clean Air Act regulations.

EPA has clarified the Version 1.0 specification to include these changes, and the updated Program
Requirements are attached. The clarified specification will retain the 1.0 version number, but will be
distinguished from the previous iteration through a revision date, “Jul-2012”, present on the first page and
in the footer. The effective date of the specification remains August 1, 2012.

Thank you for your continued support of the ENERGY STAR program and please do not hesitate to direct
any questions to Meyers.Robert@epa.gov.

Sincerely,
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Robert Meyers

Product Manager

ENERGY STAR for UPSs

Enclosures:

Final Version 1.0 Program Requirements for UPS (Rev. Jul-2012)
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