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December 13, 2018 

 

Mr. Ryan Fogle 

EPA Manager, ENERGY STAR for IT and Data Center Products 

 

Dear Mr. Fogle: 

Thank you for the opportunity to comment on the ENERGY STAR Imaging Equipment 
Version 3.0 Final Draft Specification.   

 

ENERGY STAR
 

Program Requirements for Imaging Equipment - Comments 
 

Partner Commitments – are any changes being made to partner commitments (e.g. 

RoHS requirements, labeling and use of logo outside of the United States)? 

 

Further clarification is required for products marketed internationally given expiration of 

the EU and EFTA ENERGY STAR agreements.  If a product has a 110V version sold 

in the United States and a 220V version sold in Europe, can the 220V model carry the 

ENERGY STAR  logo assuming it was tested and meets requirements?  Many Xerox 

products have common packaging and software and unique labeling requirements will 

add cost. 

 

Final Draft Test Method for Determining Imaging Equipment Energy Use - 

Comments 

 

5.1.B.2)d) Under what conditions is the following statement allowed?  Is it only 

applicable to products with common 110/220V configurations? 

 

“When a manufacturer intends to qualify a product in a certain market by 

making use of test results that qualified the product in another market using other sizes 

of paper (e.g., A4 versus 8.5” × 11”), and if its maximum claimed speeds differ when 

producing images on different sizes of paper, the highest speed shall be used.” 

 

The statement above seems in conflict with Section 4.3.1 in the Imaging 

Equipment specification that states “Products shall be tested for certification at the 

relevant input voltage/frequency combination for each market in which they will be sold 

and promoted as ENERGY STAR.” 

 

Draft 2 Version 3.0 Test Method for Professional Imaging Products - Comments 

 

4.1. H.1  Paper specifications – request clarification if 120 gsm paper is coated 

or uncoated for testing with professional products.  We assume uncoated but would like 

clarification. 

 

 

Wendi Latko 
Vice President 

Environment, Health, Safety & 

Sustainability 

 

Xerox Corporation 

800 Phillips Road 105-66C 

Webster, NY 14580 
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4.1. I.1   The latest draft states, ”Professional products should be tested in Best 

Quality and Best Productivity (BQ/BP) combination”.  Does this mean that they are 

tested twice (once for Best Quality and once for Best Productivity) as Best Productivity 

and Best Quality modes usually differ in speed significantly? 

 

4.1. I.1  This criteria states the “As Shipped” condition (4.1.I.1 & 4.1.K) which 

may not be either Best Quality or Best Productivity. Most equipment is typically set to 

Best Productivity by default.  Is this acceptable? 

 

4.1. I)     Some professional Imaging equipment cannot fully function in the base 

“as shipped” condition due to the plethora of finishing accessories (No finishing may be 

included, however the customer must choose at least one finishing device at time of 

sale).  We believe that the UUT should be tested in the minimal configuration available 

to operate the machine for testing purposes.  However, we believe that the finishing 

device power (if powered separately from the base printer/MFD) should not be included 

in the equations. 

 

6.1.A)   Images per Job: Professional imaging products are likely to print for 

much longer periods of time than 5 minutes. Many Professional Imaging Products 

ensure Image Quality by performing calibrations prior to starting job.  This may give a 

false indication of power consumption as these may be performed for each of the three 

runs but would likely be performed much less on longer jobs performed by professional 

Imaging Equipment. 

 

6.1. A)   Images per Job: If we understand the “Note” section, for a hypothetical 

120 ipm Professional Imaging Product, the EPA is expecting that the files size sent from 

the DFE is 120 ipm x 5 minutes or a file size of 600 images.  Although this is a possible 

job size, it is atypical.  It is more likely in this market that the job size will be smaller with 

multiple copies.  We suggest a file of 10-20 images sent multiple times to meet the 5 

minute run time. 

 

Final Draft Version 3.0 Imaging Equipment Specification - Comments 

 

1. A.8  Definitions/Product Types/Professional Imaging Products  

 

a. In previous versions the 180Kg limit was defined for only the base 
(Printer/MFD) unit.  Latest version does not define if accessories are 
included or not in the 180Kg assumption.  Please clarify if accessories are 
included in the overall weight of the product? 

 

b. If a criteria cannot be applied (as 3rd party Color certification cannot be 
applied to monochrome products), does this mean that only 4 of the 6 
remaining criteria need to be met or does this reduce the ability of 
monochrome product to meet professional imaging equipment status (now 
requires 5 of possible 6 applicable criteria)? 

 
c. How is 1GB memory defined?  Is this processor memory, hard drive 

memory, image storage memory? 
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d. Suggestion – Add another category/criteria for professional products:  
 

i. The ability to print on sheets 12x18”/SRA3 or larger.  An alternative would 
be extra-long Sheets >19” (483mm). 

 

1. If allowed, The A3 adder in 3.4.3 Equation 15 should be 
increased for professional products that can print on sheets 
12x18”/SRA3 or larger (alternatively >19” (483mm)) for the same 
reason as the A3 adder (requires more power over longer period 
due to paper size). 

 

3.3.2 – Equation 6: Maximum TEC Requirement Calculation 

 

 In the note at the bottom of this section it states, “As Wi-Fi functionality may not 

be turned off by default, either due to easier usability or function as an access point, 

EPA proposes to extend the previously proposed Wi-Fi allowance to all models with the 

functionality enabled during the test even if they also support and are connected via 

Ethernet.”  We have several devices whereby the user has the choice to connect either 

wired or wireless. Once the user chooses Wired then the WiFi (Wireless) option is no 

longer active but there is still power to the Wi-Fi Circuitry. Is it acceptable to claim the 

0.1 kWh/wk adder for Wi-Fi?  Does the product have to be shipped with Wi-Fi enabled 

in order to claim the adder?    

 

3.4.2. i) Automatic duplexing Capability 

 

There is a typo in last sentence – “exempt from 3.4.1” should read “exempt 

from 3.4.2”. 

 

 

Sincerely, 

 


