
 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ENERGY STAR Version 2.0 Room Air Cleaners Final Draft Comment Response Document 

Topic Stakeholder Comment EPA Response 

Combination 

Product 

Definition 

A stakeholder requested that EPA update the definition for 

combination products to remove the description of principal function 

(as a function other than actively removing particulate matter from 

the air) because the examples provided of what a principal function 

may be (humidifier or dehumidifier) are just examples and not an 

exclusive list. They believed this may create confusion if interpreted as 

any air cleaner device incorporating other air treatment technologies 

such as activated carbon, VOC reduction, etc. as principal functions. 

This may lead to the belief that products with these functions would 

be excluded from the scope of the specification. 

Due to these concerns, EPA has edited the definition of combination 

product to remove the term principal function and it's definition as a 

function other than actively removing particulate matter  from the 

air. Instead, EPA refers to a combination product as one that has any 

additional function that is not related to air purification  since 

technologies such as activated carbon and VOC reduction are air 

purification technologies. EPA believes this will prevent any confusion 

regarding the intended exclusion of products that combine air 

cleaning technologies with another function such as dehumidification. 

Ozone Emissions 

A stakeholder suggested that EPA reference the UL 867 standard in 

Section 3.2.1 which notes that measured ozone emissions should not 

exceed 50 parts per billion. 

EPA updated Section 3.2.1 to reference the UL 867 Ed. 5.0 as the test 

standard required for measuring ozone emissions. 

Network 

Connection 

Testing 

A stakeholder requested clarification regarding testing to determine 

Measured Partial On Mode Power. They suggested that EPA state if 

products that have network connection capabilities would need to be 

tested with network connection enabled to ensure that the measured 

power is under the 2 W requirement, and again with it disabled to 

ensure that it meets the 1 W requirement. 

EPA clarified that models with Wi-Fi capability would not need to be 

with and without this capability enabled during testing. These models 

only need to be tested once, with Wi-Fi capability enabled. All models 

with network connection capability only need to be tested once, per 

the instructions in Section 5.2.1. 
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