
   

ENERGY STAR LUMINAIRES SPECIFICATION VERSION 2.2 DRAFT COMMENT SUMMARY AND EPA RESPONSE 

Section Topic Subtopic Comment Response 

1.1 Excluded 
Products 

Considering an existing FAQ, one stakeholder requested that 
EPA clarify the exclusion of "luminaire types typically employed 
for general office illumination such as linear pendants and 
panel lighting" noting that the word "panel" currently appears in 
the QPL listing of over 100 models. 

EPA reminds stakeholders about the following lighting FAQ, however 
changing the specification exclusion language must wait until the next major 
(V3.0) revision: 
https://energystar.zendesk.com/hc/en-us/articles/360002914311-What-
distinguishes-a-troffer-or-panel-light-that-is-excluded-from-the-scope-from-a-
decorative-ceiling-surface-mount-light-that-uses-a-side-lit-or-backlit-panel-

1.1 Excluded 
Products 

Fixtures with 
Integral Battery 
Packs 

One brand owner partner asked if additional ENERGY STAR 
testing is required for fixtures with integral battery packs. 

EPA did not identify any necessary additional testing requirements for the 
inclusion of fixtures with integral battery packs. 

1.2 Included 
Products 

Inseparable Other 
SSL Luminaire 

One brand owner partner requested additional clarification on 
the difference between an Inseparable Luminaire and an 
Inseparable Other Luminaire. 

The light source(s) within a solid-state luminaire may be: 
Separable (i.e. replaceable by the consumer without the cutting of wires 
or the use of solder); or 
Inseparable (see Inseparable Luminaire definition in Section 4). 

All directional luminaire types listed in the following table, whether separable 
or inseparable, are to be evaluated using luminaire photometry. 

Non-directional luminaire types listed in the following table with: 
Separable light sources are to be evaluated using source photometry; or 
Inseparable light sources are referred to as “Inseparable Other SSL 
Luminaires” in this specification and are to be evaluated using luminaire 
photometry. 

5.1 
Testing Color 
Tunable 
Luminaires 

One brand owner partner recommended that all tests and 
evaluations of color tunable luminaires be performed on the 
most consumptive (i.e., rather than the least efficient) white 
light setting (I.e. to align with the Lamps specification). 

EPA would like to align this requirement with the Lamps specification but 
must wait until the next major (V3.0) revision. 

6.1 Product 
Families 

Ballast/Driver 
Variations 

One stakeholder indicated that the stated additional test data 
required for each ballast/driver variant may be too lenient. 

Ballast/driver variations are allowed so long as they "do not negatively 
impact (the) luminaire's compliance with any performance criteria" in the 
specification. 

If a lab or CB believes that a variation may negatively impact compliance, at 
their discretion, they may recommend additional testing to partners. 

6.1 Product 
Families CCT Variations One stakeholder recommended changing "discharge products" 

to "fluorescent products" in the variation description. 

The general term "discharge" is still inclusive of fluorescent and is likely a 
carry-over from previous specifications that covered other discharge sources 
(e.g. HID). 
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9.3 
Correlated 
Color 
Temperature 

One brand owner partner suggested that EPA allow the 
certification of luminaires that fall within one of five 'extended' 
quadrangles (i.e. 2700/012, 3000/012, 3500/012, 4000/012, or 
5000/012) defined by the ANSI Extended Nominal CCT 
Specification as shown in C78.377-2017, Annex E. 

EPA is interested in expanding scope to add these nominal CCTs based on 
research supporting consumer preference. To better understand the current 
market for these products EPA invites input on this scope expansion from 
other suppliers and will consider this for a future revision. 

9.4 
Color 
Rendering 
Index 

R9 One brand owner partner suggested that the R9 >0 
requirement be changed to R9 > -5. 

EPA will continue to explore the new metrics for color fidelity (e.g. based on 
Rf rather than Ra) and color gamut (e.g. based on Rg rather than R9) and 
potential changes to the ENERGY STAR requirements as part of the next 
major (V3.0) revision. 

10.2 
Solid State 
Light Source 
Life 

One stakeholder asked whether Inseparable Other and 
directional luminaires with inseparable light sources are subject 
to the L70 ≥ 50,000 hours requirement. 

The 50,000-hour minimum L70 lumen maintenance life requirement applies 
to all luminaires with inseparable light sources. 

11.4 Transient 
Protection 

One brand owner partner suggested that EPA permit luminaire 
manufactures to submit the driver/ballast transient test results 
as proof of meeting this requirement in lieu of luminaire-level 
testing currently required. 

EPA may consider this proposal for the next major (V3.0) revision. 

11.5 Standby Power 
Consumption 

External Power 
Supply (EPS) 
Exceptions 

One stakeholder provided three potential configurations of desk 
task light, EPS, and USB charger ports and requested 
clarification about the applicable EPS exception for each. 

Wherever an external power supply (EPS) enables USD charging 
functionality it must meet the level VI or higher performance requirements 
under the International Efficiency Marking Protocol and include the level VI 
or higher marking. 

11.7 Flicker Pst and SVM One stakeholder asked if EPA plans to set P st and SVM limits 
for ENERGY STAR certification 

EPA has not established a timeline for setting P st and SVM limits and has no 
new information from which to do so. 

13.1 Driver Case 
Temperature 

LED Driver Case 
Temperature 
Measurement 
Point (TMPC) 

One stakeholder asked how TMPC should be defined for 
subcomponents where the LED driver and light source(s) are 
integrated on the same board. 

The manufacturer must designate TMPC. Section 4 of the Luminaires V2.2 
specification defines TMPC as the "location on an LED driver case, 
designated by its manufacturer, which will have the highest temperature of 
any point on the driver case during normal operation." 

15.1 Dimming Step Dimming One stakeholder asked if a luminaire offering step dimming 
from 100% to 20% could be marketed as dimmable. 

For the purposes of ENERGY STAR certification, only luminaires offering 
continuous dimming may be certified and marketed as "dimmable" . 
EPA has a different level of expectation for continuous dimming than for 
step dimming as outlined in the requirements. There are no specific 
requirements for step dimming; it is an additional feature that partners are 
required to disclose. If offered, EPA's expectation is that they be clearly 
marketed as step dimming. 
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QPX Model Names and 
Numbers 

One stakeholder requested exact definitions of Model Name 
and Model Number that is required for submission, specifically 
addressing partner use of additional characters indicating, for 
example, multi-packs or tracking manufacturing suppliers. 

Partners self-select the name/number of each certified model. If the certified 
model is part of a model family, they are expected to include the family 
model name/number. One way to handle characters that vary within a family 
(e.g., indicating multi-packs or tracking manufacturing suppliers) is with the 
use of a wildcard, so long as it meets the wildcard requirements described 
on page 8 of EPA’s ENERGY STAR Qualified Products Exchange (QPX) 
XML Transaction System Documentation: 

https://www.energystar.gov/sites/default/files/asset/document/XML_Submiss 
ion_System_Technical_Documentation.pdf 

QPX Product 
Categories 

One stakeholder suggested that adding dual categories (e.g. 
“Recessed Downlight and SSL Retrofit” and “Porch Mount and 
Pole Mount”) on the submission form would be beneficial for 
certification to avoid duplication of submissions. 

EPA has updated the Qualified Product Exchange form to allow for this. 
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