
 

 

 

November 10, 2017 

 

Ms. Abigail Daken 

ENERGY STAR Water Heater Program Manager 

U.S. Environmental Protection Agency 

Ariel Rios Building 

1200 Pennsylvania Avenue, N.W. 

Washington, DC 20460 

 

Dear Abie: 

We have the following comments on the Draft 1, Version 2.0 ENERGY STAR Commercial Water Heater 

Specification presented in your October 12, 2017 letter.   

We do not support the introduction of the subcategory of commercial-duty residential heat pump water 

heater.  The information addressing the addition of this category states “The second type does not meet 

DOE’s definition of a commercial heat pump water heater, but is capable of heating water separate from a 

tank or storage-type water heater. As such, EPA understands that, though these water heaters are designed 

for commercial applications, they must be tested under DOE’s residential (consumer) water heater 

test procedure (10 CFR Part 430, Subpart B, Appendix E).”  This is inconsistent with the Department of 

Energy’s stated position regarding add-on heat pumps, i.e. models without a storage tank.  The following 

is excerpted from page 40547 of the July 11, 2014 Federal Register notice on the final rule for the revised 

Universal Efficiency Descriptor Test Procedure for water heaters: 

“Unfired storage tanks are not complete water-heating systems and require additional equipment 

in the field to operate. As such, their performance as part of a complete water-heating system is 

dependent upon other components of the system so that use of the uniform descriptor may be 

unrepresentative of its performance as part of a complete water-heating system. In a similar vein, 

DOE previously determined that residential add-on heat pump water heaters are not 

covered residential products. 75 FR 20112, 20127 (Apr. 16, 2010). DOE has authority to 

cover commercial add-on heat pumps; however, this equipment does not have residential 

applications and, therefore, is not suitable for application of the uniform efficiency 

descriptor.” (emphasis added.) 

These add-on heat pump models with inputs of 12 kW or less are not tested or rated for a Uniform Energy 

Factor (UEF).  Therefore, these models cannot comply with a specification for a minimum UEF 

regardless of the value specified as the minimum requirement.  Additionally, it is not clear why these 

models should be considered for inclusion in the Energy Star program.  These are not covered products. 

There is no minimum efficiency standard to define a baseline of performance.  The Energy Star program 

is intended to identify the better performing models of a product type.  Without a baseline, how can a 

specification identifying the better models be determined? 
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Also, we do not support the inclusion of the reporting requirements in Section 3.C.  The addition of this 

section diverges from the Energy Star program’s purpose of identifying higher efficiency products and 

slides into promotion of other attributes of a model.  The system status and messaging functions identified 

in this section are features that manufacturers describe in their marketing material.  When a consumer 

decides to look into one or more models due to reviewing the Energy Star listing, that information will be 

available to that consumer.  However, the proposed addition of this requirement implies a secondary level 

of qualification which EPA both endorses and uses to distinguish Energy Star models further.  It creates 

two classes of Energy Star models which, intended or not, implies that a model without these “bells and 

whistles” is not as good as a model that does have them even though both models may be the same in 

terms of their efficiency performance.  The added functions may aid a consumer in how they use a 

commercial water heater but they do not alter the rated efficiency of the unit.  The Energy Star program’s 

focus is on the efficiency rating of the product, not how the products are used in the field.  EPA cannot 

control that, let alone verify it. 

The Note on page 4 explaining the inclusion of gas-fired instantaneous products greater than or equal to 

10 gallons in the standby loss requirements currently applicable to gas-fired storage products states 

“Currently, all models on the ENERGY STAR qualified products list larger than 10 gallons meet this 

requirement, so all will be able to certify to Version 2 without modification.”  We question how this 

conclusion was reached?  A test procedure to measure the standby loss of tube type, flow activated 

instantaneous gas water heaters models that contained 10 or more gallons did not exist until last 

November and the full implementation of that new test procedure only occurred on November 6, 2017.  

So any Energy Star models of tube type, flow activated instantaneous gas water heaters models that 

contained 10 or more gallons had no previous standby loss values.  In that case, how is it certain that 

those models will be able to certify to this version without modification? 

We appreciate the opportunity to comment on this Draft 1, Version 2.0 Commercial Water Heaters 

Specification. If you have any questions, please do not hesitate to call me. 

 

Respectfully submitted, 

 
Frank A. Stanonik 

Chief Technical Advisor 


